Vlaams minister van Sport Ben Weyts wil de bestaande centra van Sport Vlaanderen in Zemst, Brugge, Herentals en Hasselt uitbouwen tot excellentiecentra die een voorbeeld en inspiratie zijn op gebied van infrastructuur en innovatie. De Vlaamse Regering maakt daar nu € 10 miljoen per jaar voor vrij. Weyts wil die ambitieuze operatie ook aangrijpen om bestaande hiaten in ons sportaanbod in te vullen. Zo is er in de centrale en dichtbevolkte provincie Vlaams-Brabant geen zwembad van olympische proporties. Zo’n zwembad van 50 meter lang met minstens 10 banen vind je wel in bijvoorbeeld Brugge, Antwerpen en Gent – maar niet in het hart van Vlaanderen, in Vlaams-Brabant.

Eerste olympische zwembad in Vlaams-Brabant

Het centrum van Sport Vlaanderen in Zemst zal nu uitgebouwd worden tot het grootste zwembadcomplex van Vlaanderen, inclusief dat eerste olympische zwembad in Vlaams-Brabant: 50 meter lang en 25 meter breed. Er komt ook een instructiezwembad van 25 meter lang met een geïntegreerd camerasysteem om analyses te maken van alle bewegingen onder water, zodat topzwemmers hun techniek heel gericht kunnen bijsturen. Het wordt infrastructuur van topniveau, geschikt om (inter)nationale kampioenschappen te organiseren, en dus worden er ook tribunes en een geavanceerde tijdsregistratie voorzien.

Zwembad voor iedereen

“We investeren hier voor alle Vlaams-Brabanders: voor de doorsneezwemmers én de topatleten. Het zwembadcomplex zal er zijn voor de omwonenden, voor scholen, lokale clubs en gewone bezoekers. Dit zal onze zwemsport een fantastische extra impuls geven”, aldus Weyts.

Publiek-private samenwerking

Vlaanderen werkt voor de realisatie van het watersportcentrum samen met de gemeente Zemst en de gemeente Boortmeerbeek, die ook mee investeren. Er wordt gekozen voor een publiek-private samenwerking (PPS), waarbij een private partner zal instaan voor de bouw, het onderhoud en de uitbating gedurende maximaal 30 jaar. De publieke partners betalen dan een beschikbaarheidsvergoeding. Nu de Vlaamse Regering het licht op groen heeft gezet, start de zoektocht naar de meest geschikte private partner.