Veerle Geerinckx (°1973) woont in het Vlaams-Brabantse Weerde (Zemst).
Burgemeester Zemst
Kruimelpad
Over Veerle Geerinckx
Opleiding en professionele start
Na een klassieke opleiding (Latijn-Grieks in St. Vincentiusinstituut van Dendermonde) koos Veerle voor studies architectuur. Met deze opleiding waarin creativiteit, kunst, wetenschap en volharding een belangrijke rol spelen, was ze gewapend voor een snelle professionele start. Ze werd architecte in een bureau in Gent en Dendermonde en breidde haar CV uit met een Master in Stedenbouw en Ruimtelijke Planning aan de Universiteit Gent.
Veerle bouwde, naast haar werk als zelfstandig architecte, ook bij de overheid een stevige expertise op in architectuur, stedenbouw en ruimtelijke ordening. Ze werkte 10 jaar lang (1999-2010) voor de Vlaamse overheid als expert ruimtelijke planning (bij het voormalige AROHM, het latere agentschap en departement Ruimte). Deze expertise bleef niet onopgemerkt en van 2011 tot 2012 werkte ze ook als expert Ruimtelijke Ordening voor de Vlaamse minister van Ruimtelijke Ordening Philippe Muyters (N-VA).
Ook nog mama en vrijwilliger
Als mama van 4 kinderen was Veerle in haar thuisstek Weerde goed aanwezig in het verenigingsleven. Haar kinderen groeiden op met sporten … van voetbal tot hockey, van turnen tot dansen.
Veerle begeleidde actief haar kinderen en zette zich ook in voor alle verenigingen. Zo werd ze hockey-manager voor de teams van haar kinderen, voetbal-tapmama, supporter en zoveel meer.
Van 2006 tot 2012 was ze lokaal voorzitter van de GECORO, waarbij ze haar professioneel opgebouwde kennis en kunde deelde met haar buurt en zo mee vorm gaf aan lokale ruimtelijke beleidsplannen in de gemeente.
In 2009 vertaalt Veerle haar Vlaamse inborst en overtuiging ook in een steeds actiever politiek engagement en bouwt ze actief mee aan de lokale N-VA- en Jong N-VA-afdeling in Zemst. In 2011 werd ze ook lid van het arrondissementeel N-VA-bestuur van Halle-Vilvoorde en kort daarna ook lid van de nationale partijraad van de N-VA, waar ze al vlug de functie van ondervoorzitter opnam.
2012: eerste schepen
In 2012 wordt Veerle verkozen als eerste schepen in Zemst en neemt ze, onder andere, bevoegdheden op als Openbare Werken, Patrimonium, Grondbeleid en Wonen.
N-VA Zemst groeit op dat moment met Veerle en haar team uit van 2 naar 8 zetels. Van 2012 tot 2018 bouwt Veerle met haar lokale N-VA-team in Zemst aan een actief netwerk, steeds vanuit een duidelijke visie op Vlaamse identiteit, veiligheid en deskundigheid.
2018: Burgemeester
Ook bij de lokale verkiezingen van 2018 trekt Veerle opnieuw samen met haar team naar de kiezer. Het wordt een knap succes: ze haalt meer dan 2 000 voorkeursstemmen. De lokale N-VA-afdeling durft na de verkiezingen écht de verandering waar te maken en slaagt erin een coalitie te maken met de lokale partij VLAM, met Vooruit en Groen. Winnen en groeien is één stap. Een sterk partnerschap realiseren en samen beloftes omzetten in realiteit is een tweede belangrijke stap. In januari 2019 wordt Veerle de eerste vrouwelijke burgemeester van Zemst (met bevoegdheden Algemeen Beleid, Bevolking, Politie, Veiligheid, Erfgoed, Communicatie en Participatie en Juridische Zaken).
Samen met haar bestuursploeg pakt Veerle de vele uitdagingen aan: de COVID-periode, de stijgende inflatie, de overstromingsrisico’s, … maar ook de noodlottige en te betreuren slachtoffers bij ongevallen in de Zenne. Een sterk verhaal van 6 jaar goed besturen; een verhaal waar Veerle mee naar de verkiezingen van oktober 2024 trekt.
2022: Vlaams volksvertegenwoordiger
Veerle is al jaren professioneel en politiek bovenlokaal actief. Ze was, bijvoorbeeld, ook 6 jaar voorzitter van de nationale Partijraad van de N-VA en zo ook lid van het nationale N-VA-Partijbestuur.
In 2014 en 2019 was ze ook kandidaat op de N-VA-lijst voor de verkiezingen van het Vlaams Parlement. Toen N-VA-volksvertegenwoordiger Lorin Parys in april 2022 koos voor een nieuwe professionele toekomst, volgde Veerle hem op als lid van het Vlaams Parlement. In het Vlaams Parlement is ze vandaag lid van de Commissie Algemeen Beleid, Financiën, Begroting en Justitie, de Commissie Brussel, de Vlaamse Rand en Dierenwelzijn, de Commissie Wonen en Erfgoed en de Commissie Welzijn, Volksgezondheid, Gezin en Armoedebestrijding. Vooral in die laatste commissie is ze zeer zwaar actief. Ze zet er zich in voor het ouderenbeleid en volgt actief de toekomst van de woonzorg en de woonzorgcentra op.
Vrije tijd: gaan voor goud!
Allereerst is er de aandacht voor haar vier kinderen, vandaag studenten en jongvolwassene. Voor zover er naast alle politieke en vrijwilligerswerk dan nog tijd overblijft, komen voor Veerle ook andere passies aan bod. Sporten bijvoorbeeld (“mens sana, in corpore sano”). En ook daar levert Veerle nooit half werk af. Veerle Geerinckx staat bekend als de ‘curlingburgemeester’. Ze nam al meermaals deel aan het wereldkampioenschap curling voor gemengde teams. En won als deel van de Belgian Huskies, het Belgische curlingteam, op 5 mei 2022 een gouden medaille op het Europees Kampioenschap Curling voor vrouwen in Litouwen.