Vlaanderen investeert in ouderenzorg

De Vlaamse overheid heeft deze bevoegdheid meteen aangepakt. Er werd een plan uitgetekend om de openstaande vergunningen eerst in te vullen en voorlopig een moratorium in te stellen om nieuwe toe te kennen. De minister gaf aan om dit vanaf 2025 opnieuw open te zetten, waarbij verdere invulling kan gegeven worden aan de toekomstig noodzakelijke woongelegenheden.

Dit jaar nog komt er 48 miljoen euro extra naar de ouderenzorg bovenop de reeds afgesproken groeipaden. Deze legislatuur gaat 2,7 miljard euro naar de Vlaamse ouderenzorg.

Bakstenen of zorg?

Daarbij is het belangrijk om keuzes te maken. Financiert de overheid best de volledige zorgkost of blijft ze ook budget vrijhouden voor infrastructuur? Als het aan onze fractie ligt, dan is het de eerste optie. Een gebouw neerzetten, is gedurende jaren ook mogelijk via publiek private samenwerkingen of via marktwerking. De vroegere regeling rond infrastructuurfinanciering was veel royaler dan diegene die nu is uitgerold. Het grote verschil is dat private zorgondernemers hier nu ook recht op hebben. Dit heet een gelijk speelveld. Maar wat men gewend is, leert men niet zomaar af. Binnen de social profit en publiek voorzieningen weerklinkt de oproep om de infrastructuursubsidiëring op te trekken. In de praktijk merken we echter dat dagdagelijks goede praktijken net een omgekeerde beweging mogelijk maken. En er worden ook kruisingen gemaakt tussen de verschillende schotten. Een kleinschalige voorziening kan zich relatief snel herschikken tot assistentiewoningen of woningen voor personen met een handicap.

De N-VA wil werk maken van een goed en kwalitatief Vlaams zorg- en ondersteuningsmodel. De focus daarbij moet liggen op een correcte zorgfinanciering, waar onder impuls van onze partij al grote stappen zijn gezet (cfr. VIA-6 en het zorginvesteringsplan). En maak werk van een echt homogeen bevoegdheidspakket waarbij Vlaanderen de eigen keuzes kan verantwoorden en verdedigen zonder rekening te moeten houden met de keuzes uit andere landsdelen.