Van klooster en school naar woonzorgcentrum

Begin januari 2020 opende Groene Boog van Korian in Heverlee haar deuren, net voor het begin van de corona-epidemie. De locatie was oorspronkelijk een weeshuis dat werd opgericht met steun van de Leuvense familie Arenberg. Nadien kwam er een klooster en een school. Het oude klooster van de dochters der Liefde en de oude Sint-Lambertusschool werden verbouwd tot een woonzorgcentrum voor 81 bewoners en 10 assistentiewoningen. Daarnaast heeft de locatie aan de Jules Vandenbemptlaan een kinderdagverblijf uitgebaat door het Toverhuisje. Het intergenerationele aspect is een belangrijk onderdeel van de werking.

Speler in het sociaal leven van de buurt

Ook Groene Boog staat natuurlijk voor de nodige uitdagingen. Aanvankelijk was er verzet vanuit de buurt tegen de komst van het woonzorgcentrum uit vrees voor overlast. Door in dialoog te gaan met de buurt en samen te werken met buurtbewoners en verenigingen slaagde men er in om een goede relatie met de buurt op te bouwen. Mede dankzij deze goede reputatie van Groene Boog zijn alle woonplaatsen volzet. Het centrum stelt daarnaast zo’n 50 personeelsleden te werk.

Negatieve verhalen over de woonzorgcentra circuleren helaas regelmatig in de media. Het is daarom van belang om goede praktijkvoorbeelden zoals hier in Heverlee onder de aandacht te brengen. Groene Boog bewijst dat woonzorgcentra een belangrijke rol spelen binnen het sociaal leven van de lokale gemeenschap. Het intergenerationele aspect van hun werking heeft een grote meerwaarde voor het maatschappelijk weefsel van de buurt. Dit komt tevens de levenskwaliteit van de bewoners ten goede”, stelt Vlaams volksvertegenwoordiger Veerle Geerinckx (N-VA) uit Zemst.

ISO kwaliteitslabel

Groene Boog beschikt over het kwaliteitslabel ISO 9001. De ISO 9001 is de internationale norm voor kwaliteitsmanagementsystemen van een organisatie. Door middel van dit label krijgt het woonzorgcentrum erkenning van een onafhankelijke instantie voor de kwaliteit van hun dienstverlening met focus op goede zorg, veiligheid en de levenskwaliteit van de bewoners.