De pandemie stelde ons als maatschappij voor zeer specifieke uitdagingen. Het is cruciaal dat we lessen trekken uit de voorbije crisis. Het belang van transparantie inzake de bezoekregeling kan niet worden onderschat”, aldus Veerle Geerinckx.

Een bezoekverbod moet in de toekomst ten allen tijde vermeden worden. Het decreet Woonzorg is daarin helder: bezoek is altijd toegestaan en in geval van beperkingen moeten deze gecommuniceerd worden richting de betrokkenen. “Via een duidelijk informatiekanaal moeten bezoekers meteen kunnen zien wat wel en niet kan. De website zorgkwaliteit.be zou hiervoor bruikbaar kunnen zijn”.

De basis van de volledige sluiting van de voorzieningen was echter niet steeds duidelijk. Het is daarbij belangrijk om ook het verhaal van de voorzieningen te kennen. Geerinckx pleitte dan ook om in de nood- en interventieplannen een artikel op te nemen om de kwaliteit van de bezoekregeling in crisissituaties te waarborgen.

Ook de imagoschade voor de ouderenzorg kwam aan bod tijdens de discussies. Het beeld van woonzorgcentra als gevangenis of sterfhuis werd door de media regelmatig naar voren gebracht. Geerinckx beklemtoonde de noodzaak om in te zetten op het sensibiliseren van bezoekers en inwoners van woonzorgcentra via een positieve beeldvormingscampagne vanuit de overheid. Ook het delen van goed praktijken tussen zorginstellingen en netten verdient aanbeveling.