Het dak van de parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw ter Noodt in Merchtem zal worden gerestaureerd. De dakstructuur en de dakbedekking moeten aangepakt worden, de glas-in-loodramen worden gerestaureerd en krijgen voorzetbeglazing, de elektrische bekabeling wordt vernieuwd en het interieur wordt geschilderd. Daarnaast krijgen de schilderijen in de kerk ook een restauratiebeurt. Voor de restauratie is een premie van 608.506,80 euro toegekend.  

Daarnaast maakte de Vlaamse Regering middelen vrij voor de restauratie van de Sint-Pieterskerk in Opwijk. Het interieur van de Sint-Pieterskerk werd in de jaren 1950 op een minder geslaagde manier gerestaureerd. De muren en gewelven werden ontpleisterd en mooie details zoals pilasters en kapitelen werden vernietigd. Deze ongelukkige restauratiekeuzes voor het interieur worden nu hersteld. Bijkomend zullen het houten meubilair, de beelden en de schilderijen een conservatiebehandeling krijgen. Tegelijkertijd wordt ook het orgel hersteld. Dat orgel staat in de kerk van Nijversele. Het wordt voor restauratie naar het atelier van de orgelbouwer gebracht en nadien opnieuw gemonteerd in de Sint-Pieterskerk. Voor de restauratie van de kerk en het orgel is een premie van 720.497,27 euro toegekend.  

Investeren in ons onroerend erfgoed draagt in de eerste plaats bij tot werkgelegenheid in de bouw- en restauratiesector. Maar door ons patrimonium te gebruiken als cultureel en toeristisch uithangbord levert deze investering op termijn ook een economische en maatschappelijk meerwaarde op voor onze regio.”, aldus Vlaams volksvertegenwoordiger Veerle Geerinckx (N-VA).