Niet alles is slecht

Veerle Geerinckx is zich bewust van de schokkende wantoestanden die de laatste jaren aan het licht zijn gekomen binnen enkele woonzorgcentra en zoekt volop mee naar oplossingen. Maar we mogen niet heel de sector over dezelfde kam scheren. 27 van in totaal 830 Vlaamse woonzorgcentra staan op dit moment onder verhoogd toezicht en daar wordt wel degelijk kort op de bal gespeeld. Maar dit wil ook zeggen dat ongeveer 800 woonzorgcentra voortreffelijk onze ouderen verzorgen. We moeten dus opletten dat we niet de reputatie van heel de sector besmeuren terwijl enkelingen wantoestanden veroorzaken.

Flexibele inzet van personeel nodig

Het personeelstekort kan deels verholpen worden door nog flexibeler te zijn in de taakomschrijving van personeelsleden. Dat wil zeggen dat andere personeelsleden eenvoudige taken mogen uitvoeren die nu voorbehouden zijn voor zorgpersoneel, zoals maaltijdondersteuning of het begeleiden van bewoners bij een toiletbezoek. Die flexibilisering is enkel mogelijk door de zogenaamde Wet op de Uitvoering van de Gezondheidsberoepen (WUG-wet) aan te passen, maar dit is een federale bevoegdheid. De WUG-wet somt op onder welke voorwaarden iemand in België een gezondheidszorgberoep mag uitoefenen en welke taken hij of zij mag uitvoeren. Federaal minister Frank Vandenbroucke is bereid om hierop in te gaan, maar het kalf ligt gebonden in Franstalig België. Het is zo jammer dat één deelstaat blokkeert waar Vlaamse ouderenzorg een oplossing kan vinden voor een acuut probleem. Op deze manier schuiven we telkens elke hervorming voor ons uit terwijl een aankomende pensioengolf onder het personeel op ons afkomt. Hierdoor blijven oplossingen uit, terwijl Vlaanderen werk maakt om ook in de toekomst kwalitatieve woonzorg te verzekeren op een meer persoonsvolgende manier.

Belang van gekwalificeerde directie

In Vlaanderen zijn de minimumvereisten voor een directeur van een woonzorgcentrum een bachelorsdiploma en een jaarlijkse opleiding van 18 uur. Het leiden van een woonzorgcentrum is een complexe taak en we merken dat er sterke vaardigheden vereist zijn om te kunnen garanderen dat een woonzorgcentrum goed bestuurd wordt. Vooral in woonzorgcentra waar zich wantoestanden afspelen, moet men kort op de bal spelen en is crisismanagement nodig om problemen zo snel mogelijk op te lossen.