U bent hier
Gps-tracking voor personen met dementie

In 2022 raakten in België 96 personen met dementie vermist. Negentig van hen werden levend teruggevonden, zes personen overleefden het helaas niet. De problematiek werd besproken op 14 maart binnen de commissie Welzijn in het Vlaams Parlement. Vlaams Volksvertegenwoordiger Veerle Geerinckx pleitte daarbij voor het gebruik van gps-tracking, samenwerking met de lokale actoren en meer inzetten op het bekendmaken van de vermissingsprotocollen.
Het Expertisecentrum Dementie Vlaanderen registreerde vorig jaar 96 voorvallen waarbij de politie werd ingeschakeld in de zoektocht naar een persoon met dementie. Dat waren er 20 meer dan in 2021. Het aantal keer dat van iemand die aan dementie lijdt even niet geweten is waar hij of zij zich bevindt, ligt waarschijnlijk nog hoger, want niet altijd wordt de politie ingeroepen. Vorig jaar overleden zo zes mensen. Ook recent raakte in Maasmechelen een 75-jarige dame met dementie vermist. Na verschillende dagen en zoekacties waaraan velen hielpen werd ze helaas levenloos teruggevonden. Het Expertisecentrum pleit daarom voor een trackingsysteem om verdwaalde personen sneller terug te vinden. Tijdens de bespreking gaf de minister van Welzijn aan dat zij wil streven naar een evenwicht tussen autonomie en geborgenheid en tussen veiligheid en privacy. Het kan volgens de minister niet de bedoeling zijn om iedereen met een diagnose van dementie een tracker aan te bieden. Zij deelde wel mee niet negatief te staan t.o.v. dergelijke technologische hulpmiddelen om mensen met dementie te helpen.
Veerle Geerinckx: “Voor de Cel Vermiste Personen en voor de lokale werkers kan gps-tracking het verschil maken om verdwaalde mensen sneller terug te vinden. Het is hierbij belangrijk dat de buurt tijdig informatie krijgt over de werking van het systeem. Hier liggen nog kansen. Ik zie zeker oplossingen bij trackingsystemen en een goede samenspraak met de buurt. Ik ben blij dat de minister heeft aangegeven dat zij hiervoor open staat.”