Stijgende prijzen

Bij de laatste meting van de dagprijzen van woonzorgcentra op 1 mei 2023 bedroeg de gemiddelde prijs voor alle kamers 70,15 euro. Dat betekende een reële stijging van 4,77 procent ten opzichte van het jaar voordien. De stijging van de  levensduurte wordt altijd met een zekere vertraging doorgerekend in de dagprijzen. Daardoor hebben heel wat woonzorgcentra een inhaalbeweging ingezet. Het Vlaamse regeerakkoord stelt terecht dat de Vlaamse Regering zal inzetten op een striktere controle op dagprijsverhogingen. Hierbij voegt Veerle nu ook de daad bij het woord van de regering.  

Wat doet de Vlaamse regering al?

Er is het zorgbudget voor ouderen met een zorgnood. Dat is een inkomensgerelateerd bedrag dat kan oplopen tot 696 euro per maand. Vanaf 1 april 2023 zullen ongeveer twintigduizend bewoners met de laagste inkomens automatisch in de hoogste schalen worden ondergebracht, waardoor ze meer budget zullen ontvangen. Er is ook nog het zorgbudget voor zwaar zorgbehoevenden dat bovenop  het vorige zorgbudget komt en 140 euro per maand bedraagt. Verdeeld over residentiele zorg en thuiszorg krijgen in Vlaanderen 272.000 personen dat extra budget. Cliënten van een woonzorgcentrum krijgen het budget automatisch. In  totaal kan iemand via de zorgbudgetten dus 800 euro per maand extra ontvangen. In 2022 werd ook ongeveer 25 miljoen euro uitgetrokken voor een infrastructuurforfait. Nieuwe en vernieuwde woonzorgcentra en centra voor kortverblijf hebben de mogelijkheid om een infrastructuurforfait van 6 euro per dag aan te vragen. De voorzieningen zijn dan verplicht om dat bedrag als korting door te rekenen.

Gericht beleid voeren

Een cliënt die zijn woonzorgfactuur niet kan betalen uit eigen inkomstenbronnen aangevuld met zorgbudgetten van de overheid, kan een beroep doen op het OCMW van de gemeente. Helaas zijn er geen gedeelde gegevens zodat het niet bekend is om hoeveel personen het gaat. De Vlaamse overheid weet dus niet hoeveel bewoners financieel worden ondersteund door het OCMW. Daarom is het nodig om zelf data te verzamelen. Het is een noodzakelijke stap om in de toekomstgericht beleid te kunnen voeren zodat het armoederisico kan verkleinen bij onze ouderen.

Uitslag van de stemming