De Zemstse kindergemeenteraad werd opgericht in 2020. Haar leden zijn meisjes en jongens van het 5de en 6de leerjaar van de basisscholen in Zemst. Elke school wordt vertegenwoordigd door 2 leerlingen: één uit het 5de en één uit het 6de leerjaar. Kinderraadsleden zitten 2 schooljaren in de kinderraad. Elk jaar wordt er per school een leerling uit het 5de leerjaar verkozen. De raad wordt aangevuld met 2 leerlingen die in Zemst wonen maar niet in Zemst naar school gaan. Via de kindergemeenteraad worden de kinderen betrokken bij het gemeentelijk beleid en krijgen ze de kans om er zelf actief aan mee te werken.

Tijdens hun bezoek aan het Vlaams parlement kregen de kinderen uitleg over het werk van de volksvertegenwoordigers, hoe decreten gemaakt worden en wat hiervan de impact is op hun dagelijks leven. De groep bezocht een commissiezaal, het kantoor van de voorzitter van het parlement en volgde vanuit de publiekstribune een deel van de plenaire zitting. Daarna konden zij zelf aan de slag gaan in het bezoekerscentrum waar zij zelf konden debatteren en stemmen over het verkorten van de zomervakantie tot zes weken. Dit voorstel keurden zij na een debat goed.

Tot slot bezochten de leerlingen de studio van Vlaams parlement tv. Een halfuur later werd Veerle Geerinckx in dezelfde studio geïnterviewd over haar actuele vraag rond de uitdagingen in de ouderenzorg. Als aandenken aan hun bezoek kregen de kinderen elk een stripverhaal over het Vlaams parlement.

Veerle Geerinckx kijkt tevreden terug op het bezoek van de kindergemeenteraad: “In Zemst betrekken we via de kindergemeenteraad onze leerlingen bij het beleid. Het is dan ook fantastisch dat deze kinderen op spelende wijze kunnen kennismaken met het parlement en de politiek. Het was een plezier om de kinderen van Zemst te mogen verwelkomen in parlement.”

Het bezoek van de kinderraad kwam aan bod in verschillende kranten:
Het Nieuwsblad: https://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20230717_93676696
Het Laatste Nieuws: https://www.hln.be/zemst/kindergemeenteraad-zemst-bezoekt-vlaams-parleme...
Gazet van Antwerpen: https://www.gva.be/cnt/dmf20230717_93676696