Z-bus rijdt voor het eerst uit in Zemst

Door Veerle Geerinckx op 11 januari 2023

Op maandag 9 januari 2023 reed de Z-bus voor het eerst uit in gemeente Zemst en hield halt aan de kerk van Hofstade. De bus zal wekelijks drie haltes aandoen in Hofstade, Laar en Elewijt. Inwoners zullen er terecht kunnen voor het uitlenen en inleveren van bibliotheekboeken, het afhalen van gemeentelijke documenten en een reeks andere zaken. De leerlingen van het zesde leerjaar B van GO basisschool Ter Berken uit Hofstade mochten maandagmorgen als eersten leesboeken gaan kiezen in aanwezigheid van de gemeentelijke mascotte Sempstie de sneeuwman.

 

Begin dit jaar kocht gemeente Zemst de bus aan van stad Antwerpen via een online biedingsplatform voor overheden. Het dossier is echter al in voorbereiding sinds eind 2020. Schepen Kathleen Goovaerts stond destijds aan de wieg van het initiatief en kijkt tevreden naar de realisatie. “Door naast het bibliotheekaanbod ook andere mobiele diensten aan te bieden geven we concrete invulling aan het principe om de dienstverlening tot bij de mensen te brengen. Bovendien beperken we de verplaatsing voor mindermobielen zoals ouderen en bevorderen we de e-inclusie door ter plaatse begeleiding te voorzien bij het opzoeken van info op het internet.”

 

De Z-bus biedt een (beperkte) collectie bibliotheekboeken voor volwassenen en kinderen en fungeert als afhaalpunt voor boeken uit de hoofdbibliotheek (na reservatie kunnen die gratis afgehaald worden), voor attesten en formulieren, voor allerhande brochures en folders en voor de kalender van Incovo. In de Z-bus kan ook ingeschreven worden voor diverse cursussen en activiteiten, kunnen verrichtingen gedaan worden via Mijn Bibliotheek (bv. reservaties en verlengingen) en kunnen medewerkers hulp bieden bij het formuleren van een melding op de gemeentelijke website en het opzoeken van informatie. Daarnaast zullen de scholen gebruik maken van de Z-bus voor hun klasbezoeken.

 

Ik ben heel tevreden met dit mobiel project”, stelt burgemeester Veerle Geerinckx. “Dit is een mooi voorbeeld van drempelverlagende dienstverlening in een veranderende maatschappij. Ik kijk alvast uit naar de reacties van de gebruikers. Uiteraard zullen we na verloop van tijd de werking evalueren en indien nodig bijsturen.”

 

De Z-bus houdt wekelijks halt op volgende locaties:

•            Op maandag aan de kerk van Hofstade van 15.30 tot 18 uur

•            Op dinsdag op de parking van GBS De Pimpernel in Zemst-Laar van 15.30 tot 18 uur

•            Op vrijdag op de parking van GBS De Regenboog in Elewijt van 15.30 tot 18 uur.

 

De uitleenposten in Weerde (op woensdag) en Eppegem (op donderdag) blijven momenteel behouden en zijn open van 15.30 tot 18 uur. De openingsuren van de hoofdbibliotheek in Zemst blijven ongewijzigd.

 

"De truck werd door de werkliedendienst van onze gemeente onder handen genomen tijdens de renovatie met kleine werken. Zuinige lichtpunten en een nieuwe vloer werden geplaatst. De bus werkt met stroom van de gemeentelijke stroomkasten en is uitgerust met een modern scantoestel. De stickers werden gemaakt door een ondernemer uit Zemst. De totale kostprijs voor het project bedraagt zo’n 50.000 euro", zegt schepen van Bibliotheek Dominique Van Haesendonck.

 

In de pers:

 

Ringtv - https://www.ringtv.be/nieuws/z-bus-brengt-bieb-en-gemeente-dichter-bij-z...

 

HLN - https://www.hln.be/zemst/z-bus-houdt-voortaan-halt-in-hofstade-laar-en-e...

 

NB - https://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20230109_94948887

 

Foto-album

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is