Het APOC, zoals het is samengesteld op Brussels Airport, is uniek in de wereld. Op niet veel andere luchthavens wordt dit concept toegepast: een operationeel zenuwcentrum waar meerdere partijen fysiek naast en met elkaar samenwerken. In het APOC zijn verschillende luchthavenpartners aanwezig, zoals Brussels Airport Company, de afhandelaars, luchtvaartmaatschappijen en de bedrijven die instaan voor de beveiliging.

Na de haven van Antwerpen is de luchthaven in Zaventem voor Vlaanderen de belangrijkste economische poort naar de wereld. Samen met een afvaardiging van Voka kreeg ik de gelegenheid om vanop de eerste rij de innovatie en expertise van de luchthaven te ervaren. We keken in het bijzonder naar hoe onze luchthaven wereldtop is in de organisatie van de hele bagage-verwerking (een flow met hoge pieken en veel tijdsdruk).”, aldus Veerle Geerinckx.

Vervolgens bezocht Geerinckx het ACIC. Sinds 1 juni 2020 worden hier alle levende dieren, die vervoerd worden van én naar Brussels Airport, voor een korte tijd opgevangen en gecontroleerd. Het ultramoderne opvangcentrum van het ACIC wordt uitgebaat door DNATA en bevindt zich in op het cargogedeelte van Brussels Airport, op een zucht van de landingsbaan.

Het gloednieuwe centrum beschikt over speciale import- en exportzones die fysiek van elkaar gescheiden zijn. Daarnaast zijn er verschillende soorten dierenverblijven en ruimtes waar men de lichtkleur, temperatuur en ventilatie kan aanpassen. Op die manier wordt er rekening gehouden met de specifieke noden van elk diersoort.

Het ACIC is een uniek initiatief op het vlak van dierenwelzijn, maar bij vele mensen helaas een onbekend aspect van de luchthaven. Het is indrukwekkend om te zien hoe door middel van innovatie en samenwerking tussen verschillende partners de afhandeling van levende dieren via de luchthaven naar een hoger niveau wordt getild. De faciliteiten van het ACIC voor paarden, honden, katten, vogels en vele andere soorten dieren zijn een aanwinst voor de luchthaven en komen het dierenwelzijn ten goeden. Dit innovatief dierenopvangcentrum versterkt de internationale positie van onze luchthaven van Zaventem.”, vertelt Vlaams Volksvertegenwoordiger Veerle Geerinckx.

Het Animal Care & Inspection Centre (ACIC) werd ontwikkeld in samenwerking met verschillende diensten van de luchthaven, zoals o.a. Brussels Airport Company, het Federaal Agentschap voor Voedselveiligheid (FAVV), luchtvaartmaatschappijen en grondafhandelaars. Het FAVV bevindt zich bovendien in hetzelfde gebouw van het opvangcentrum zodat naast dierenwelzijn ook de volksgezondheid wordt gewaarborgd.

De zomerstage besloot met een gesprek met Peter Gerber (CEO van Brussels Airlines). Daarbij werd gewezen op het belang van innovatie, de grote tewerkstelling voor de regio, sterke interconnectie en de inzet op efficiëntie en steeds duurzamer werk met vele partners en bedrijven.