Grootste woonzorgcentrum van het land

In 1974 werd in het voormalig klooster van de paters Picpussen in Ninde WZC Damiaan opgericht. Het klooster werd aangekocht om personen te huisvesten die omwille van specifieke zorgnoden moeilijker terecht konden in de bestaande instellingen. In 2007 werd het centrum overgenomen door de Senior Living Group, de huidige woonzorggroep Korian. Het centrum biedt plaats aan 485 bewoners en stelt zo’n 400 personeelsleden tewerk waaronder 250 VTE’s. Damiaan is daarmee het grootste woonzorgcentrum van België. “Wij zijn als gemeente Tremelo trots op WZC Damiaan, zijn bewoners en alle zorgverstrekkers”, aldus schepen De Rijck.

Kleinschalig wonen in een groter geheel

De voorziening slaagt erin om binnen haar campus een kleinschalige aanbod te realiseren. Damiaan kan hierdoor de voordelen van grotere schaal inzake dienstverlening en personeel ter beschikking stellen van haar bewoners die verblijven in kleinere leefgroepen naar gelang hun individuele zorgnood. Zo beschikt de voorziening over eigen artsen, een tandarts, een kapper en diverse medische diensten waardoor de verplaatsing van de bewoners beperkt kan worden.

Negatieve verhalen over de woonzorgcentra circuleren helaas regelmatig in de media. Dit is een slechte zaak voor een sector die nu reeds te kampen heeft met een negatief imago. Het is daarom van belang om goede praktijkvoorbeelden zoals hier in Tremelo onder de aandacht te brengen. WZC Damiaan bewijst dat kleinschalig wonen mogelijk is binnen grotere voorzieningen die bereikbaar zijn en waar de kwaliteit van de dienstverlening kan worden gegarandeerd”, stelt Vlaams volksvertegenwoordiger Veerle Geerinckx (N-VA) uit Zemst.

Gratis opleiding tot zorgkundige

De zorgsector kampt al geruime tijd met een tekort aan zorgkundigen. In Vlaams-Brabant raakt zelfs 30 procent van de zorgvacatures niet ingevuld, de provincie heeft daarmee het hoogst aantal openstaande zorgvacatures in Vlaanderen. Om het hoofd te bieden aan de grote tekorten is woonzorggroep Korian midden april in Damiaan gestart met een gratis opleiding tot zorgkundige, gericht op eigen werknemers met weinig tot geen vooropleiding, zoals poets- of keukenpersoneel.