Werkbezoeken

In september bracht Geerinckx werkbezoeken aan twee instellingen waarvan één woonzorgcentrum onder verhoogd toezicht staat en een centrum die recent nog een prijs kreeg omwille van haar innovatief bouwproject.

Naar aanleiding van de bespreking in de commissie van 21 juni 2022 bracht Vlaams Volksvertegenwoordiger Veerle Geerinckx op vrijdag 16 september een werkbezoek aan woonzorgcentrum Rodenbach waar zij in gesprek ging met de directie, het personeel en de bewoners. De huidige site van woonzorgcentrum Rodenbach voldoet ondanks investeringen niet aan de huidige normen. “Wat echter opviel was de aandacht die men had voor de tevredenheid van de bewoners en het belang van transparante communicatie. Het is cruciaal om in deze een genuanceerd verhaal te brengen.”, stelt Geerinckx.

Daarnaast bracht zij tevens een bezoek aan woonzorgcentrum De Korenbloem in Kortrijk, zij wonnen recent de Europese Bauhaus-prijs. Tijdens het bezoek kreeg Geerinckx uitleg over de visie van De Korenbloem inzake zorg en wonen. “De combinatie van de innovatieve bebouwing, communicatie, buurtintegratie en het principe van zorg op maat van de bewoners maken van de instelling een succesverhaal.” In beiden woonzorgcentra werd gewezen op het belang van transparante communicatie en het welbevinden van de bewoners.

Aandacht voor tevredenheid van bewoners

De verslagen van de Zorginspectie blijven nog te vaak steken in procedures waarbij de overheid amper aandacht heeft voor de tevredenheid van de bewoners. Dit is echter essentiële informatie voor potentiële WZC-bewoners.” Personeel en infrastructuur zijn andere duidelijke aandachtspunten. Het belang van de woonzorgcentra als lokale en regionale werkgevers mag daarbij niet worden onderschat.

N-VA blijft voorstander van sectoranalyses waarbij inspectieverslagen een onderdeel van de puzzel vormen. Dan kon de overheid bijvoorbeeld al veel langer gezien hebben dat er een probleem is met de medicatieveiligheid en dat voorzieningen die werken met elektronische ondersteuning om medicatietoediening te registreren, beter scoren. N-VA pleit voor een multidisciplinair keurkorps van inspecteurs voor de woonzorgcentra. “We willen minder focus op het afvinken, meer op het resultaat: de tevredenheid van de bewoners. We willen dat de Vlaamse overheid sectoranalyses maakt zodat we sneller kunnen leren van tekortkomingen. Ten slotte moet de Vlaamse overheid blijven ijveren om de woonzorgcentra transparanter te maken inzake tevredenheid, prijsinformatie en beschikbaarheid van kamers.”, besluit Veerle Geerinckx.