Op maandag 24 april 2023 publiceerde Jan Steyaert van het Vlaams Expertisecentrum Dementie een opiniestuk op Sociaal.net over de vergrijzing. Zowel de huidige als de vorige Vlaamse regering hebben heel wat zaken gerealiseerd op het vlak van capaciteit, personeel en zelfs zorgfinanciering binnen de ouderenzorg. Maar de vraag is of het voldoende is om de komende vergrijzing, die in 2030 en 2040 volop zal spelen, ook het hoofd te bieden. Is het bijbouwen van woonzorgcentra bijvoorbeeld de enige oplossing voor de capaciteitsuitbreiding? Moet er niet ingezet worden op bijvoorbeeld kleinschalige woonvormen? Hoe houden we dit alles betaalbaar?

De uitdagingen die de vergrijzing met zich meebrengen vragen een globale visie op ons hele zorgsysteem. De auteur stelt ook dat sectoren elkaar beconcurreren. Daarnaast nadert babyboomgeneratie de pensioenleeftijd, met extra personeelsuitval als gevolg.

De minister van Welzijn onderschreef het pleidooi van Geerinckx en wees in haar antwoord op het verschil in visie tussen Vlaanderen en Wallonie op het vlak van gezondheidszorg. Daarbij gaf zij aan dat het van belang is zuurstof te creëren door de regelgeving op federaal niveau aan te passen.

Veerle Geerinckx: “Het ouderenbeleid is een zogenoemd transversaal beleid: het beslaat niet alleen verschillende beleidsdomeinen, maar zit ook verspreid over de verschillende beleidsniveaus. Een goede samenwerking tussen de verschillende betrokken partners en beleidsniveaus is dan ook cruciaal. Vergrijzing hoeft echter niet enkel een last te zijn, het kan tevens opportuniteiten bieden inzake innovatie en jobcreatie op voorwaarde dat het beleid hierop kan inspelen. Vandaar dat mijn fractie oproept zo spoedig mogelijk een omvattend plan op te stellen om de contouren van de toekomstige Vlaamse ouderenzorg uit te werken.”