N-VA wil oplossing voor ouderen die hun huis verkopen en zo zorgbudget verliezen

Door Veerle Geerinckx op 5 oktober 2023, over deze onderwerpen: Ouderenzorg
rusthuis

Uit de jaarlijkse meting van het Departement Zorg blijkt dat de dagprijzen in Vlaamse woonzorgcentra opnieuw gestegen zijn. De gemiddelde dagprijs bedraagt vandaag 70,2 euro, een reële stijging van bijna vijf procent. Vlaams Parlementslid Veerle Geerinckx reageert: “Ook woonzorgvoorzieningen voelen de hoge inflatie. Daarnaast wil ik de minister ook aanmanen werk te maken van een aanpassing van de regelgeving waarbij ouderen het recht op een zorgbudget verliezen wanneer ze hun woning verkopen.” 

Deze Vlaamse Regering heeft al heel wat maatregelen genomen om de prijzen van woonzorgcentra betaalbaar te houden, meent Veerle. “Het zorgbudget voor ouderen is hervormd met een focus op de lagere inkomens, het zorgbudget voor zwaar zorgbehoevenden werd recent verhoogd van 130 naar 140 euro, de zorgzwaartefinanciering is aangepast en er is het infrastructuurforfait dat als korting in de dagprijs moet worden doorgevoerd”, klinkt het. 

Eigen woning

Toch ziet de N-VA nog mogelijkheden om de betaalbaarheid van woonzorgcentra onder controle te houden. “We hebben bijvoorbeeld geen zicht op het aantal bewoners dat beroep moet doen op het OCMW voor hun rusthuisfactuur. Daarnaast bepaalt het regeerakkoord dat er een aanpassing komt aan de regelgeving die bepaalt dat ouderen die hun woning verkopen uit de boot vallen voor het zorgbudget voor ouderen”, stelt Geerinckx. 

Ongelijkheid

Het Vlaams Parlementslid vraagt dan ook aan minister Hilde Crevits (cd&v) om hier een oplossing voor uit te werken. “Het kan wat ons betreft niet dat ouderen die hun huis verkopen het recht op een zorgbudget verliezen. Ouderen die hun eigen woonst verhuren bij een verhuis naar het woonzorgcentrum, verliezen dat recht niet. Zij moeten hierover ook duidelijk worden geïnformeerd. Deze ongelijkheid moet onder de loep genomen worden. Wie verkoopt of verhuurt doet dat doorgaans om bij te passen op de stijgende woonzorgfactuur. Die betaalbaar houden is dan ook voor iedereen relevant”, besluit Veerle Geerinckx. 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is